Zoete aardappel brownie met tahin-topping en himalayazout (vegan recept!)
06 februari 2019 

Zoete aardappel brownie met tahin-topping en himalayazout (vegan recept!)

Deze brownie gemaakt van zoete aardappel en havermout is veganistisch, suikervrij en glutenvrij. De brownie is rijk, donker en smeuïg, met knapperige chunks chocolade en walnoot hier en daar. Afgetopt met een zijdezachte laag cacao-tahin en grove vlokken himalayazout.

zoete aardappel tahin brownie plak

Staat het water je al in de mond? Lets go!

Ingrediënten:

Voor de brownie:

  • 750 gr zoete aardappel
  • 200 gr havermout
  • 3 el cacaopoeder
  • 1 tl baking soda
  • 3 el agavesiroop
  • 1 tl vanille extrac
  • 100 gr walnoten
  • 100 gr pure chocolade

Voor de topping:

  • 3 el tahin
  • 3 el kokosolie
  • 1,5 el cacaopoeder
  • 1 el agavesiroop
  • 1 tl grof himalayazout

zoete aardappel brownie ingredienten

Benodigdheden:

  • Grote pan om de zoete aardappel in te stomen
  • Kleine pan om de topping in te verwarmen
  • Keukenmachine of stamper om de zoete aardappel fijn te maken
  • Keukenmachine of blender om havermoutmeel mee te maken
  • Bakblik (ik gebruik een cakevorm van 30 x 10 cm)
  • Bakpapier
  • Oven

Bereidingswijze:

We beginnen met het browniebeslag!

1.  Breng een pan met 10 cm water erin aan de kook. Schil 750 gram zoete aardappels en snijd in blokken. Plaats de stukjes aardappel in de stoommand en stoom in ongeveer 15 minuten gaar. Als je geen stoompan hebt kun je de aardappel ook gewoon koken. Ik prefereer stomen omdat de smaak dan beter behouden blijft. Let op dat het water niet te snel verdampt. Als de pan dreigt droog te koken voeg je wat water toe. De aardappel moet zo zacht zijn dat je hem met een vork makkelijk tot moes drukt.

aardappelblokjes in stoommand

2.  Spreid de gekookte zoete aardappel uit op een bord. Prak ze een beetje fijn met een vork zodat ze snel afkoelen. Het is belangrijk dat de aardappel goed afgekoeld is voor we verdergaan met de volgende stappen (we gaan straks stukjes chocolade door de aardappel mengen en we willen niet dat deze stukjes smelten). Om het sneller koud te laten worden zou je het bord ook nog 30 minuten in de vriezer kunnen plaatsen. Of je zou de aardappel al de avond van te voren kunnen koken.

zoete aardappel afkoelen

3.  Intussen maak je havermoutmeel door 250 gram havermout fijn te hakken in de keukenmachine of blender. Meng het met 3 eetlepels cacaopoeder, 1 theelepel bakingsoda, 1 theelepel vanille extract en 3 el agavesiroop (of een andere zoetstof naar keuze).

havermoutmeel maken

4.  Voeg de stukken afgekoelde zoete aardappel erbij en blend het in de keukenmachine tot een dikke, gladde massa. Als je geen keukenmachine hebt kun je de aardappel ook fijnprakken met een stamper of vork tot je geen klontjes meer ziet en dan met de hand met de andere ingrediënten erdoor mengen. Werkt ook prima maar duurt een stuk langer.

vegan brownie beslag blender

Het beslag is dikker dan je misschien van een browniebeslag verwacht. Maak je geen zorgen, alles onder controle!

brownie beslag dikte

5.  Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en bekleed je bakblik met bakpapier.

6.  Hak 100 gram walnoten en 100 gram pure chocolade in stukken en meng het met een vork door het beslag. Niet met de keukenmachine want we willen niet dat de stukjes te klein worden. Laad het browniebeslag in je bakvorm.

walnoten pure chocolade

Bak de zoete aardappel brownie 30 minuten op 180 graden in de oven.
Terwijl we wachten maken we de de tahin-topping.

7.  In een kleine steelpan verwarmen we 3 eetlepels tahin, 3 eetlepels kokosolie, 1,5 eetlepel cacaopoeder en 1 eetlepel agavesiroop. Goed roeren tot de kokosolie gesmolten is en het een zijdezacht geheel wordt. Dit duurt ongeveer een minuutje. Haal de pan van het vuur en zet het apart zodat de tahin-topping langzaam kan indikken, tot de brownie uit de oven komt.

brownie topping tahin

8.  Haal de brownie uit de oven en laat het een half uurtje afkoelen op het aanrecht. Giet dan de tahin-topping er overheen en sprenkel er wat grof himalayazout overheen.

brownie uit de oven

9.  De topping moet nu hard worden in de koelkast, dit duurt ongeveer één uur.

brownie topping tahini

Nu is het tijd om de boel aan te snijden!

Ik raad aan om de brownie uit het bakblik te halen, in plakken te snijden en in een vershouddoos in de koelkast te bewaren.

Snijd de plakken niet de dik. Deze zoete aardappel brownie is een flinke jongen die je een stuk sneller verzadigt dan de varianten met meel en suiker die je misschien gewend bent.

De brownie kan ook ingevroren worden! Ik zet meestal de helft in de koelkast en de helft in de vriezer voor de week erna.

brownie veganistisch closeup heelrecept vegan brownie plakken

Ga je dit recept maken? Laat me in een comment hieronder weten wat je ervan vindt!

Over de schrijver
Reactie plaatsen