5x Kledingruil in Amsterdam: adressen en tips!

5x Kledingruil in Amsterdam: adressen en tips!

Het is inmiddels 5 jaar geleden dat ik voor het laatst een nieuw kledingstuk kocht.

Daar mag voor geklapt worden, dames en heren! Zonder gekkigheid; ik ben daar best een beetje trots op. Sinds 5 jaar koop ik alleen nog maar tweedehands kleding (op ondergoed en sokken na). Dat klinkt moeilijker dan het is. Eerst verkende ik de kringloopwinkels. Toen speelde ik Marktplaats uit.

En nu heb ik nog een leuke manier gevonden om mijn garderobe te verduurzamen: kledingruil!

EDIT 2021: Vanwege de strenge maatregelen die al een tijdje gelden zijn alle kledingruil evenementen afgelast. Maar niet getreurd! Ik heb een manier gevonden om coronaproof kleding te kunnen ruilen. Je leest het in deze nieuwe blog over Ketting Kledingruil.

kleding ruilen in Amsterdam

Wat een beauty! Gratis voor het grijpen bij De Ceuvel

Inhoud:

Wat is een kledingruil?

Ik kwam er kort geleden achter dat ik een heel verkeerd beeld had van wat een kledingruil is. En ik denk velen met mij.

Ik had wel eens van het concept kledingruil gehoord, maar werd niet warm van het idee. Op iemand afstappen met een kluwe oude kleren onder mijn arm:

“Jouw trui tegen mijn jurk?”

O nee. Nekharen omhoog en alles. Mijlenver buiten mijn comfort zone.

Maar het gaat er vaak heel anders aan toe. In de afgelopen maanden bezocht ik verschillende kledingruil-initiatieven in mijn hometown Amsterdam. En ik ben helemaal fan.

kleren ruilen

Het is nog lekker rustig bij SWOPS clothesswap

Zo gaat het er meestal ongeveer aan toe:

Zo’n ruil vindt vaak plaats in een openbare, creatieve ruimte. Een buurthuis, of een omgebouwd café. Je betaalt geen of weinig entree (het entreegeld wordt meestal aan een goed doel geschonken). Je neemt een aantal kledingstukken mee dat je niet meer draagt. Dit geef je af bij een vrijwilliger bij een inlevertafel.

Pasar Cuci StudioK inlevertafel

Dit is de inleverbalie bij Studio/K

Soms kun je daarna gewoon door kledingrekken struinen en meenemen wat je maar nodig hebt. Maar meestal worden je kledingstukken vluchtig beoordeeld krijg je per kledingstuk punten. Bijvoorbeeld 1 punt voor een t-shirtje, 2 punten voor een mooie blouse en 3 punten voor een winterjas. De punten worden bij elkaar opgeteld en mag je vervolgens uitgeven aan al wat er hangt. Om de zoveel tijd wordt er een stapel vers ingebrachte kleren over de rekken verdeeld.

puntensysteem kledingruil

Bij Vox-Pop werken ze met een puntensysteem

Hoe vind je een leuk kledingruil event bij jou in de buurt?

Dit is nogal een dingetje. De events zijn meestal kleinschalig. Het concept staat nog in de kinderschoenen (gelukkig komen er steeds meer bij!) en daarom is het lastig om er een op het spoor te komen. Ik kwam ermee in aanraking dankzij mijn vriendin Sophie. Ik meldde me aan voor het event op Facebook en door die groep leerde ik meer over andere initiatieven in de buurt.

Je moet er dus een beetje in rollen. Facebook dus. Zoek daar op ‘kledingruil’ en zie wat er uit komt. Like een paar pagina’s en binnen de kortste keren zullen de events en andere gerelateerde zaken op je feed voorbij komen.

kledingruil vinden via facebook-event

Verderop in deze blog geef ik je de links naar een paar populaire Facebookpagina’s, zodat je meteen helemaal op de hoogte bent. Of volg me op Instagram: daar deel ik ook regelmatig leuke events met je!

Wat zijn de regels op een kledingruil?

 • Er is een minimum en een maximum aantal kledingstukken dat je mag meebrengen.
 • Alle kleding moet schoon zijn en zonder beschadigingen.
 • Accessoires worden in sommige gevallen ook geaccepteerd.
 • Vaak is er alleen dameskleding. Soms zijn er speciale edities voor kinderkleding. Voor de heren is er helaas (nog) weinig te vinden.

kledingruil Amsterdam accessoires schoenen

Bij De Ceuvel kun je ook terecht voor schoenen

Kledingruil tips

 • Draag kleding waar je makkelijk in kan passen. Paskamers ontbreken vaak. Ik draag altijd iets wat makkelijk uit kan met een zwarte legging en spaghettitopje eronder. Daar kun je alles overheen passen.
 • Zie je iets in het rek hangen waar je waar je nog over twijfelt? Pak het! Als je je omdraait is het weg. Ik verzamel meestal een paar twijfelgevalletjes. Als ik mijn handen vol heb ga ik passen, maak mn keuze en hang dan alles terug wat ik niet wil. Dit herhaal ik een paar keer.
 • Neem een boodschappentas of rugtas mee waar je je handel in kwijt kunt. Zo heb je je handen vrij om door de rekken te gaan.
 • Ookal is de regel dat alle kledingstukken onbeschadigd moeten zijn, in de praktijk wil er nog wel eens een kapotte trui tussendoor glippen. Doe de volgende check:
  • check de oksels voor gaten en vlekken,
  • check de zomen voor rafels,
  • check de knoopjes en ritsen.
 • Heb geduld. De rekken worden elke paar minuten aangevuld, dus als er op het eerste oog niets voor je tussen zit, dan is het aan te raden om even te wachten. Doe even ergens een theetje, of ga in een rustig hoekje even passen en maak vervolgens nog een rondje.

Paskamer in de bosjes

ff passen in de bosjes BRB!

De 5 leukste kledingruil initiatieven in Amsterdam

Ik heb de afgelopen maanden niet stil gezeten en heb heel wat ruil-events bezocht. Ik ben inmiddels een ware kledingruil-connaisseur! Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen.

Hieronder mijn 5 tips voor de leukste initiatieven van Amsterdam:

1. De Wasstraat bij Cafe de Ceuvel

Regels: Breng 3 tot 7 kledingstukken mee. Per ingebracht kledingstuk krijg je 1 punt. Ongeacht soort of kwaliteit van het kledingstuk. Bij wijze van punten krijg je puzzelstukjes in je hand waar je mee ‘afrekent’ wanneer je met je buit naar huis gaat. De Ceuvel is een hele leuke plek aan het water met een terras waar je heerlijk kunt eten en drinken.
Waar: Cafe de Ceuvel in Amsterdam Noord.
Adres: Korte Papaverweg 2-6, 1032 KB Amsterdam
Entree: gratis (als er veel animo is vragen ze een donatie van €3)
Wanneer: 3x per jaar op zondag, van 11:00 tot 16:00 uur
Meer info op de Facebookpagina van De Ceuvel

Cafe de Ceuvel tweedehands kleren

2. Pasar Cuci in Studio/K

Regels: Breng maximaal 5 kledingstukken mee. Die worden aan de hand van kwaliteit en soort beoordeeld met 1, 2 of 3 punten. Een mooie wollen winterjas is logischerwijs meer punten waard dan een topje van de markt. Op een soort strippenkaart worden je punten bij elkaar opgeteld. In een zaaltje worden alle ingebrachte kledingstukken verdeeld over 3 rekken (1,2, of 3 punten) waar je kleding uit mag kiezen. Deze punten worden weer van je totaal afgetrokken. Zit er even niets voor je tussen? Het is mogelijk om ongebruikte punten mee te nemen naar de volgende kledingruil.
Waar: Studio/K in Oost
Adres: Timorplein 62, 1094 CC Amsterdam
Entree: gratis
Wanneer: 2x per jaar op zaterdag, van 12:00 tot 16:00 uur
Meer info op de Facebookpagina van Pasar Cuci

Pasar Cuci StudioK Amsterdam

3. Clothesswap Nieuwland

Regels: Geen. Ook zonder kleding te brengen mag je kleding uitzoeken, maar het is wel zo netjes als je ook iets inbrengt. Kleine waarschuwing: als je smetvrees hebt kun je deze beter overslaan. Ik vond er eens een golden retriever onder een berg broeken. Maar ik heb er wel een leuke buit gescoord tho.
Waar: Nieuwland in de Dapperbuurt
Adres: Pieter Nieuwlandstraat 93, 1093 XN Amsterdam
Entree: gratis
Wanneer: 2x per jaar op zondag, van 14:00 tot 17:00 uur
Meer info op de Facebookpagina van Nieuwland

Nieuwland Amsterdam clothes swap

Zoek de golden retriever @ Nieuwland

4. Vox-Pop kledingruil bij de UvA

Regels: 2-7 items meenemen. De kledingstukken worden beoordeeld op kwaliteit en krijgen een sticker met 1, 2, of 3 opgeplakt. Vervolgens kun je net zoveel mee terug nemen als je ingebracht hebt. Iedereen is welkom, ook als je geen student bent.
Waar: Vox-Pop, creatieve ruimte van de Universiteit van Amsterdam
Adres: Binnengasthuisstraat 9, 1012 ZA Amsterdam
Entree: Gratis
Wanneer: 2x per jaar op dinsdag, van 17:00 tot 19:00 uur
Meer info op de Facebookpagina van Vox-Pop

Vox Pop UvA ruilbeurs

5. SWOPS Clothesswap

Regels: Neem minimaal 3, maximaal 10 kledingstukken mee. Voor ieder ingebracht stuk krijg je 1 punt.
Waar: House of Watt nabij Amstelstation
Adres: James Wattstraat 73, 1097 DL Amsterdam
Entree: donatie van €5
Wanneer: 4x per jaar op zaterdag 13:00 tot 16:00
Meer info op de Facebookpagina van SWOPS

Swops clothes swap House of Watt

Zie ik je bij de volgende kledingruil?

Ik hoop dat ik je een beetje enthousiast heb gemaakt. De eerstvolgende kledingruil is zondag 12 mei bij Cafe de Ceuvel. En laat deze nou net mijn favoriet zijn! Check het Facebook event voor meer info en om je aan te melden.

Ik ga er sowieso heen!

En als jullie nog leuke events weten dan heb ik daar ook wel oren naar! Hit me up in de comments!

Over de schrijver
Petra Smolenaars
Door

Petra Smolenaars

op 05 Oct 2019

Hoi Daniëlle! Dankjewel voor je leuke artikel en tips/adressen. Ik hoorde van mijn begeleider van DWI (Gemeente Amsterdam) dat er op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord óók een kringloop winkel met punten-systeem zou zijn, waar je tweedehands kleding kunt inbrengen en met de vergaarde punten ook zelf kunt snuffelen. Top-idee! Dacht ik. Alleen heb ik het (nog) niet kunnen traceren. Tenzij hij zich heeft vergist en het adres dat op de Papaverweg is in Noord. Het doet mij ook sterk denken aan het Noppes-idee uit de jaren '90 en later. Ik weet niet of het nog bestaat. Dat was diensten ruilen voor wederdiensten, ook met een puntensysteem. Mijn vader gaf bijvoorbeeld bijles in wiskunde, kreeg daar punten voor en verzilverde die bijvoorbeeld door iemand de tuin te laten doen, een Surinaamse maaltijd te laten maken enzovoort. Wat ontzettend balen alleen, dat alles dat jij noemt maar enkele malen per jaar is....in mijn gedachten had ik al een beeld gevormd van een tweedehands winkel die gewoon open is, minstens een dag in de week ofzo. Ik ga die begeleider nog eens mailen. Mocht ik aanvullende info krijgen, dan houd ik je op de hoogte. Vriendelijke groet, Petra Smolenaars

Danielle
Door

Danielle

op 10 Nov 2019

Hai Petra! Leuk dat je zo uitgebreid reageert! De winkel in Amsterdam Noord waar je het over hebt ken ik niet. Het klinkt als een heel goed concept inderdaad! Ik zal ook eens goed opletten of ik daar wat over zie/hoor. De kledingruil-events waar ik heen ga zijn inderdaad een paar keer per jaar. Maar voor mij is dat ruim voldoende. Ik denk dat ik gemiddeld 3x in het voorjaar en 3x in het najaar naar een ruil ga, en das ruim voldoende om mijn garderobe leuk te houden :) Houd me maar op de hoogte ja, graag!

Barbara
Door

Barbara

op 19 Nov 2021

Ha Petra & Daniëlle, helaas lees ik deze vraag nu pas, maar gelukkig bestaat de winkel op het Buikslotermeerplein nog wel! Het is de Wisselboetiek van de Modestraat: https://www.modestraat.org/wisselboetiek. Snuffel ze! Hartelijke groetjes, Barbara

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 07 Dec 2021

Wat geweldig dat dit bestaat! Dankjewel voor de tip Barbara

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 07 Dec 2021

Ik kreeg trouwens nog een tip: weggeefwinkel Het Afvalpaleis in de Dapperstraat.

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 09 Dec 2021

Ja daar was ik weer! Ik heb er nóg een gevonden: weggeefwinkel New Life West aan de Vlughtlaan

Rebecca
Door

Rebecca

op 14 Sep 2020

Wat een geweldig concept! Ik verhuis binnenkort naar Amsterdam en ben dan van plan om al die kledingruilen (kledingruils?) af te gaan. Dankjewel voor de tips!

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 21 Sep 2020

Leuk Rebecca, misschien komen we elkaar tegen!

Khrystyna Skvarok
Door

Khrystyna Skvarok

op 22 Mar 2021

Wat een geweldig overzicht! Hartelijk dank! Ik steun ook minder kopen, meer ruilen, meer sparen! Heb je gehoord over swap-studio.com? :) Het is online ruilen! Zou het geweldig vinden als je het zou proberen!

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 22 Mar 2021

Leuk dat je reageert! En dankjewel voor de tip :)

Reactie plaatsen