Twee weken geleden beging ik een grote fout.
Het was Pasen en ik besloot een beetje te experimenteren met vegan eiersalade. Het fenomeen ‘vegan eggsalad’ of ‘veggsalad’ ging al een tijdje rond op internet. Ik had het nog nooit gegeten, maar ik wist dat er tofu en kala namak in moest. De rest van de ingrediënten leende ik van het klassieke eiersalade-recept van mijn oma.
Eerste paasdag maakte ik hem voor familie. Tweede paasdag schotelde ik hem voor aan vrienden. Op kantoor was er nog een derde paasontbijt, dus ik maakte nog een portie voor collega’s.
Sindsdien kan ik me niet meer in het openbaar vertonen.
“Heb je nog van die eiersalade?”
“Wanneer maak je weer eiersalade?”
Mijn collega’s Dennis en Matthijs maken elkaar bijna af om de laatste portie. Mijn opa en oma hebben ruzie omdat opa mijn ‘nep eiersalade’ lekkerder vindt dan de ‘echte’…
Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb!
Dit recept is goed voor ± 7 porties vegan eiersalade.
Ingrediënten:
- 1 blok tofu (±325 gram)
- 4 el vegan mayonaise (‘Remia Mayolijn 100% Plantaardig’ is favoriet)
- 2 el tomatenketchup
- 1 el grove mosterd
- 1 tl kerriepoeder
- 1 snuf zwarte peper
- 1 tl kala namak (ook zwart zout genoemd. Verkrijgbaar bij de toko)
- 1 stengel bosui (of bieslook is ook erg lekker!)
- 3 kleine augurken
Benodigdheden:
- Schone (thee)doek om de tofu droog te deppen
- Schaal om in te mengen
Bereidingswijze:
1. Laat de tofu uitlekken en dep goed droog met een doek. Ik gebruik hier een schone theedoek voor. Je mag flink wat kracht zetten om zo veel mogelijk vocht uit de tofu te persen. Het geeft niet als het blok breekt. Je wil dat de tofu zo droog mogelijk is, zodat het de smaken die je straks gaat toevoegen goed absorbeert.
2. Verkruimel de droge tofu met je handen in een schaal. Dit hoeft niet netjes. Ik vind het juist lekker als er grote en kleine stukjes in zitten, dat geeft een textuur die dicht bij die van ‘echte’ eggsalad komt.
3. Voeg de veganaise, ketchup, mosterd, kerriepoeder, zwarte peper en kala namak toe en roer het goed door. Zodra je de kala namak toevoegt begint de pret, want het gaat direct naar ei ruiken.
4. Snijd de augurk in kleine stukjes en de bosui in fijne ringen. Voeg dit bij de rest van de salade en roer het normaals.
Persoonlijk vind ik deze eiersalade zonder ei het lekkerst als het even een uurtje heeft kunnen intrekken. Dan neemt de tofu, die van zichzelf geen smaak heeft, alle smaken lekker op.
Dit recept is echt een aanrader! Bijna niet te onderscheiden van the real deal.
Ga je dit recept maken? Laat me in een comment hieronder weten wat je ervan vindt!