Kledingruil

Kledingruil

Een kledingruil is een evenement met als doel gebruikte kleding te ruilen in plaats van nieuwe te kopen. Het betreft hier meestal kleinschalige events, georganiseerd door vrijwilligers zonder winstoogmerk. Toegang is gratis (ze noemen dit ook wel 'met gesloten beurs') of tegen een kleine vergoeding (denk aan 5 euro) die aan een goed doel gedoneerd wordt.

Pasar Cuci StudioK inlevertafel

De kledingruil Pasar Cuci wordt georganiseerd bij Studio/K


Iedere kledingruil heeft z'n eigen regels. Vaak valt het onder één van deze drie categorieën:
  • Er zijn geen regels. Iedereen mag langskomen en kleding meenemen. Of je nu zelf kleding meebrengt of niet. Pak wat je nodig hebt.
  • Er wordt alleen gelet op het aantal kledingstukken dat je zelf meebrengt. Als je 5 stuks inlevert mag je 5 stuks mee naar huis nemen.
  • Er wordt gewerkt met een puntensysteem. Er is iemand aanwezig die de kledingstukken beoordeeld aan de hand van soort en kwaliteit.

Er is een minimum en maximaal aantal items vastgesteld dat de bezoekers mogen meebrengen. Soms wordt er alleen kleding geruild. Soms ook accessoires en schoenen. Alle kleding die je inlevert moet schoon en onbeschadigd zijn. De meeste initiatieven richten zich op vrouwen, dus er is vooral veel dameskleding te vinden. Er bestaan ook events speciaal voor kinderkleding. Voor de mannen zit er helaas nog niet veel bij.

kledingruil-puntensysteem-puzzelstukjes

Bij het ruil-event bij De Ceuvel krijg je één puzzelstukje per item dat je inlevert. Deze stukjes geven recht op 7 'nieuwe' kledingstukken


Over het algemeen gaat zo'n kledingruil er als volgt aan toe:

Er is een inlevertafel of -balie waar je je in te leveren kleren afgeeft. Deze kleding wordt door de vrijwilligers verdeeld over kledingrekken en tafels. Je krijgt, afhankelijk van het soort evenement, je puntenaantal op een kaartje mee en bent vrij om door de kledingrekken te gaan. Als je klaar bent om te gaan meld je je weer bij de inlevertafel met je punten en uitgezochte kleren en wordt de balans opgemaakt.

>> In deze blog vindt je mijn ervaring en tips met kledingruil in Amsterdam
Antoinette van de Kraats
Door

Antoinette van de Kraats

op 16 Jun 2023

Wanneer is er weer een kledingstijl? Groetjes Antoinette uit barneveld

Danielle
Door

Danielle

op 29 Jun 2023

Hoi Antoinette, toevallig is er komend weekend op 1 juli een hele leuke kledingruil in Nemo in Amsterdam. Je kunt via hun website meer info krijgen en kaartjes kopen :)

Reactie plaatsen