Antikraak wonen: tips van een doorgewinterde antikraker in Amsterdam
05 september 2018 

Antikraak wonen: tips van een doorgewinterde antikraker in Amsterdam

Ik woon al bijna 10 jaar antikraak. Een beetje uit noodzaak –op Funda staan alleen parkeergarages die binnen mijn budget vallen– en een beetje omdat ik het glorieus en geweldig vind.

In deze blog deel ik mijn ervaring en mijn beste tips!

Inhoudsopgave

 1. Mijn eerste antikraakwoning
 2. Van een wachtlijst van 14 jaar naar 14 minuten
 3. De Deal waardoor ik maar €30,- huur hoefde te betalen
 4. Tips om je kans op een antikraakwoning te vergroten
 5. Tips om antikraak wonen zo aangenaam mogelijk te maken
 6. Veelgestelde vragen over antikraak wonen

Mijn eerste antikraakwoning

Ik begon mijn antikraakavontuur in Hoofddorp. Ik ging daar stage lopen bij de Viva en wilde mijn reistijd minimaliseren. Mijn stagevergoeding bedroeg €350,- per maand, en ik was vastbesloten om van dat bedrag te leven als een Koning. Na wat rondvraag over goedkoop huren leerde ik over antikraak wonen. Je bewaakt een leegstaand pand door het te bewonen. Dit betekent niet dat je om 4 uur ’s nachts met een set nuchaku’s onder je arm over de gangen hoeft te sluipen. Het is de bedoeling dat de sporen van bewoning en tekenen van leven krakers, inbrekers en zwervers op afstand gaan houden. Je hoeft dus in principe alleen maar wat tekenen van leven te vertonen. Ik dacht: dit kan ik. I got this!

Om antikraak te mogen wonen moet je dus 1:  tekenen van leven kunnen vertonen.

Maar je moet ook nog aan een paar andere puntjes voldoen:

2: je moet ouder dan 18 jaar zijn

3: geen inwonende kinderen of huisdieren hebben

4: bewijs van inkomen hebben (salaris, uitkering, studiefinanciering, zelfs stagevergoeding van €350,- volstaat)

“Vind je het erg om tussen 100 bejaarden te wonen?”

Enfin, ik wilde dus in Hoofddorp wonen. Via internet vond ik een antikraakpand via de antikraakorganisatie Camelot. Woonruimte op 5 minuten loopafstand van mijn stageadres!

Toen ging het heel snel.

Dit was mijn eerste antikraak avontuur. Als je goed kijkt zie je de posters op de ramen.

Ik vulde een contactformulier in op de website en belde er achteraan voor meer informatie.

Toen kreeg ik te horen dat ze met spoed op zoek waren naar bewoners.

“Kun je vanmiddag langskomen om het contract te tekenen en de sleutel op te halen? Kun je morgen al intrekken? Vind je het erg om tussen 100 bejaarden te wonen?”

WTF?! Jackpot!

Van een wachtlijst van 14 jaar naar 14 minuten

24 uur later stond ik met een set verse sleutels, een slaapzak en een tandenborstel voor de schuifdeuren van mijn nieuwe huis. Mijn plan om op mezelf te gaan wonen was zo snel uit de spuigaten gelopen, dat ik niet eens tijd had gehad om voor een uitzet te sparen. Sommige mensen staan 14 jaar op een wachtlijst – ik heb 14 minuten in de wacht gestaan bij de telefoniste en toen was de deal rond. Die nacht sliep ik dus op de grond, op een Perzisch tapijtje dat rook naar oma. En niet de mijne.

Ik was terechtgekomen in een bejaardentehuis. In een nogal uitzonderlijke situatie. Alle bejaarden werden groepje voor groepje overgeplaatst naar een nieuw pand. Het oude gebouw zou uiteindelijk gesloopt worden en plaatsmaken voor nieuwbouw.

De baldadigste bejaarden bewaarden ze voor het laatst (onder andere meneer Bonnebroek, die iedere ochtend nonchalant voor mijn kamerdeur rondhing. Zijn bruine ribbroek tot zijn oksels opgetrokken, daarboven een bleke borstkas bezaaid met zilveren borstharen en kruimels bastognekoek. Zijn trui losjes in zijn uitgestoken hand. “Zuster, help me hier even mee.” Jij weet dondersgoed dat ik je zuster niet ben!).

antikraak-wonen-bastognekoek
In mijn leven nog nooit zoveel bastognekoek gegeten

De Deal waardoor ik maar €30,- huur hoefde te betalen

In het contract dat ik getekend had, stond een huurprijs van €170,-, inclusief gas, water, licht en belastingen. Wie antikraak woont heeft geen recht op huursubsidie, dus dat is balen. Ik zag de helft van mijn stagevergoeding al in vlammen opgaan! Totdat Camelot ons als bewoners (we woonden er met z’n zessen) benaderde met een verzoek. De verpleging in het bejaardentehuis was zwaar onderbezet en had wat hulp nodig. Vooral in de nacht.

De Deal was als volgt: leg ‘s nachts een pieper op je nachtkastje, waarop de nachtzuster je in geval van nood kan oppiepen, en je krijgt per nacht €10,- huurvermindering. Joe!

Die pieper is niet één keer afgegaan en uiteindelijk bleef er maandelijks voor mij om en nabij €30,- huur onder de streep staan. Lekker!

Ik heb bijna een jaar in dit bejaardentehuis gewoond en ik vond het helemaal het einde. Uiteindelijk hield ik met mijn stagevergoeding aan het eind van de maand nog geld over! #winning!

Daarna woonde ik een tijdje in een postkantoor, ook in Hoofddorp. Toen in een kantoorpand in Amstelveen, een paar maanden in een ander bedrijfspand in Alkmaar en inmiddels alweer een poosje in Amsterdam.

Dit is het postkantoor in Hoofddorp waar ik een poosje gewoond heb. Enorm hè?

Ik ben nooit ergens gedwongen vertrokken. Ik heb altijd zelf de keuze gemaakt om te verhuizen. Gewoon omdat ik ergens uitgekeken was of een nieuwe baan vond in een andere stad. Pure mazzel. Een goede vriend van mij heeft wel eens drie keer in een half jaar tijd moeten verkassen. Dat is ook antikraak wonen.

Op het moment van schrijven woon ik alweer twee jaar in een herenhuis aan het Amsterdamse Vondelpark. Een huis waarvan ik nooit had durven dromen. Lijkt dat jou ook wel wat? Ik geef je hieronder een aantal tips waardoor je gemakkelijk een antikraakwoning vindt en niet voor verrassingen komt te staan.

NJIMT-antikraak-wonen-amsterdam2
Hier woon ik nu. Mij hoor je niet klagen!

Tips om je kans op een antikraakwoning te vergroten

Wil je graag antikraak wonen maar weet je niet waar je moet beginnen en hoe je een voet tussen de deur moet krijgen?

# Check de websites van deze betrouwbare antikraakorganisaties

Er zijn een aantal grote organisaties die veel aanbod hebben. Hier zet ik een paar bedrijven tegen elkaar af:

 • Camelot – Via deze antikraakorganisatie heb ik vier keer een fijne woonruimte weten te bemachtigen. Ik raad hun website ook altijd aan aan oriënterende antikrakers. Je vindt ruim aanbod op hun website (vooral in het midden en zuiden van het land), ze zijn transparant met informatie en rekenen geen inschrijfkosten.
 • Interveste – Ik heb persoonlijk alleen een keer telefonisch contact gehad met Interveste, maar nooit via deze partij gewoond. Ik heb er wel goede verhalen over gehoord en ook hun site en aanbod ziet er goed uit. Ze rekenen wel €15,- inschrijfgeld (om 1 jaar te kunnen reageren op woningen).
 • Ad Hoc – Een grote speler in de markt, maar zelf geen ervaring mee. Ze hebben geen zichtbaar aanbod op de website staan en werken met een voordrachtsysteem. Dit betekent dat je iemand moet kennen die al via Ad Hoc woont, die jou kan aandragen bij de organisatie. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn. Zie je een pand met een Ad Hoc-poster voor het raam? Bel even aan, stel je voor en maak vrienden.
 • Zwerfkei Beheer – Is een beetje een verhaal apart. Ze hebben geen zichtbaar aanbod op hun website staan. Soms wel op hun facebookpagina. Ze werken met een bewonersbestand waar ze hun nieuwe aanbod aan voorleggen. Om in dit bestand te komen raad ik je aan om een uitgebreide voorstel-mail te sturen naar hun algemene mailadres (te vinden op de site). Als ze plek hebben voor nieuwe bewoners nemen ze contact op. Zo ben ik binnen een paar weken binnengekomen. Zwerfkei heeft hele mooie panden.

antikraak-huidig-aanbod-camelot

Dit is het huidige aanbod op de website van Camelot

Neem dus vooral even een kijkje op bovenstaande websites en volg ze ook op Facebook. Hier plaatsen ze soms ook nieuw aanbod.

Dit zijn niet de enige organisaties, en zijn nog een heleboel kleinere vastgoedbeheerders. Bijvoorbeeld deze:

# Wees een beetje brutaal en wacht niet af

Vul netjes een contactformulier in, maar bel of mail altijd na. Meestal is het niet de bedoeling dat je persoonlijk contact zoekt, maar het helpt altijd.

Heb je geen contactpersoon? Zo gefixt. Zoek op Linkedin een medewerker van ‘bewonerszaken’ op, bel het algemene telefoonnummer en vraag naar de betreffende medewerker. Bluf dat jullie belangrijke zaken te bespreken hebben en je wordt zo doorverbonden. Je hebt dit niet van mij! Mmkay?

Leg je situatie uit, maak een praatje, toon dat je communicatief vaardig bent. Ze zoeken een bewaker, dus iemand die niet op zijn mondje gevallen is, is een pré. Ik bel altijd na. Altijd. In een paar gevallen kreeg ik aan de telefoon kortaf “nee sorry, de woning is vergeven” te horen, maar werd ik niet veel later teruggebeld omdat voorgaande kandidaten toch waren afgevallen of afgehaakt.

# Team Up!

Samen heb je meer kans. De voorkeur van een antikraakorganisatie gaat meestal uit naar een stelletje of bevriend koppel. Als je dus iemand kent die ook graag antikraak wil wonen en waar je het goed mee kan vinden… stel het eens voor. Je zult met z’n tweeën sneller geplaatst kunnen worden dan alleen. Overigens betaal je altijd huur per persoon, niet per woning.

# Benadruk in je mail of gesprek dat je flexibel bent

 1. Je hebt een auto (van je beste vriend ofzo) te allen tijde tot je beschikking.
 2. Je kunt in geval van nood altijd bij iemand terecht (bij je ouders op zolder bijvoorbeeld).
 3. Als je een vuile onderbroek op je hoofd zet en drie keer met je vingers knipt kun je je hele inboedel naar een weiland teleporteren.

Antikraakorganisaties houden van het idee dat je makkelijk verplaatsbaar en multi-inzetbaar bent. Overtuig ze dus van bovengenoemde drie punten en je zit gebakken.

Mocht puntje bij paaltje komen en je ‘eruit gezet wordt’ dan heb je in de meeste gevallen 28 dagen (soms 14!) om te verhuizen, want dat is de gangbare opzegtermijn. Ze doen dan altijd hun best om vervangende woonruimte voor je te vinden en je door te plaatsen. Huidige bewoners krijgen altijd voorrang op nieuwe bewoners. Maar geen garanties.

# Tip een pand

Als je heel internet afgestruind hebt maar geen aanbod tegenkomt in de gewenste regio, kun je ook het heft in eigen hand nemen. Fiets eens een rondje door de stad waar je zou willen wonen, houd je ogen open en vraag eens rond.

Zijn er panden die al langere tijd leeg staan?

Pandeigenaren riskeren een boete als hun vastgoed langer dan een bepaalde periode staat te verstoffen. Als je het betreffende adres tipt aan een antikraakorganisatie nemen ze contact op met de eigenaar van het pand. Als ze een samenwerking aangaan ben jij de eerste bewoner die mag intrekken.

Tips om antikraak wonen zo aangenaam mogelijk te maken

Je hebt die felbegeerde sleutel in the pocket! Nu zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om antikraak wonen net iets prettiger te maken.

# Zo kom je achter het bestemmingsplan van het pand

Met antikraak heb je nooit echt zekerheid over hoelang je ergens kunt wonen. Daar moet je vrede mee hebben. Maar je hoeft ook niet de hele dag met samengeknepen billen op je tweedehands bank te zitten vrezen voor het ergste. Er is een eenvoudige manier om erachter te komen hoelang je ongeveer in een pand kunt bivakkeren.

Online kun je bestemmingsplannen vinden. Simpelweg door het adres te googlen. Veelal kom je dan op de website van de gemeente. Daar staat informatie over wat ze met het pand van plan zijn en kun je zien of het gebouw gesloopt, verkocht of gerenoveerd gaat worden. Als er verbouwd gaat worden kun je zelfs zien welke vergunningen er nodig zijn en wat de status ervan is. Deze info is openbaar. Je kunt de gemeente hier ook over bellen en dan zullen ze je verdere uitleg geven.

Ontspan die billen!

# Investeer niet te veel in je inrichting

Ga lekker voor tweedehands. 100% van mijn spullen komt van Marktplaats en de kringloopwinkel. De kans is groot dat jij, net als ik, niet veel wilt uitgeven aan inboedel. Duh!

Ikea en Leen Bakker lijken een mooie goedkope oplossing, maar meubels van deze kwaliteit zijn niet bestand tegen verhuizen. Een Ikea-bouwpakket is bedoeld om één keer in elkaar te zetten en er vervolgens 16 jaar niet aan te zitten. Na één keer verhuizen zijn alle schroefgaten van je Billy uitgescheurd en jas je zo door het triplex achterwandje van je Pax heen. Vet zonde.

>> Ik schreef eerder een blog voor LINDA. over hoe ik aan een deel van mijn inboedel ben gekomen: die kun je hier lezen.

# Bedwing de drang om te hamsteren

Waarschijnlijk krijg je een grote ruimte onder je hoede. Denk aan een schoolpand, een hele verdieping van een kantoorpand of een half postkantoor. Dat soort werk. Je hebt een zee aan ruimte, maar kom niet in de verleiding om ieder hoekje vol te stouwen met meubels. Mensen zullen je met de beste bedoelingen hun oude spullen aanbieden, maar neem niet alles aan.

Twee jaar geleden woonde ik aan de rand van een studentencampus in Amstelveen, in een kantoorpand op de 2e verdieping. Er was een lift. Ieder semester waren de studenten druk aan het verhuizen en werden hele inboedels op straat gezet.

Alles wat nog bruikbaar was sleepte ik een kilometer achter me aan, als een trotse hond met een veel te groot bot.

Dat ging zo de lift in en dan had ik weer een hoek van mijn huis gezellig gemaakt.

Toen ging ik verhuizen naar een herenhuis. Derde verdieping. Geen lift. Alles op mijn rug 6 trappen op. Ik heb ter plekke afstand gedaan van de helft van mijn spullen, want het was niet te doen.

Ik heb on the spot de drie geboden voor het inrichten van een antikraakpand in het leven geroepen.

De Drie Geboden voor het Inrichten van een Antikraak Pand

Gij zult geen goedkope troep kopen bij Zweedse meubelgiganten

Gij moet in staat zijn om elk meubelstuk eigenhandig te kunnen verplaatsen.

Gij zult iedere keer dat een nieuw meubelstuk het huis betreedt, een oud meubelstuk de deur wijzen.

# Maak het gezellig ondanks de strenge regels

Officieel mag je in een antikraakwoning niet schilderen en boren. Officieel. Maar ik zou hier niet te zwaar aan tillen. Het is belangrijk dat je je thuis voelt. Wanneer jij in je bed tegen een gehavende muur vol vlekken aan moet kijken lig je toch een stuk minder lekker.

Je hebt schilderen, en je hebt schilderen. Als jij besluit dat de entree wel een idyllische fresco van doodskoppen en vliegende buttplugs kan gebruiken, dan vraag je om problemen. Maar als jij een smoezelige muur een fris laagje verf geeft, dan zijn de verhuurders juist blij met je. Dan dienen jullie een gemeenschappelijk doel: de woonruimte zo netjes en representatief mogelijk houden.

Hetzelfde geldt voor boren. Vaak zitten er al zoveel gaatjes in de muren van je kamer, dat een extra gaatje niet eens opvalt. En als jouw schilderijtje precies een open krater met een rattennest in de muur verbergt… is het win-win. Ik raad je wel aan om altijd even een mailtje te sturen met je plannen. Voor de zekerheid.

Veelgestelde vragen over antikraak wonen

Als ik vertel dat ik antikraak woon, krijg ik meestal een stortvloed aan vragen over me heen. Iedereen heeft wel een neef, zusje of kennis die ook graag antikraak zou willen wonen.

Q: Wat kost antikraak wonen?

A: Het kost gemiddeld de helft van een gewone huurwoning. Tien jaar geleden was het nog echt goedkoop. Toen stonden er woonruimtes te huur voor €85,-. Inmiddels zijn de prijzen gestegen. Denk aan huurprijzen tussen de €150,- en €300,-. Daarbovenop komt vaak nog een eenmalige bijdrage onder de noemer ‘plaatsingskosten’ of ‘administratiekosten’ en je betaalt borg, meestal twee maal de huurprijs. Dit laatste krijg je weer terug als je de woonruimte aan het eind van de rit netjes oplevert.

Q: Moet je antikraak ook gas, water, licht en belastingen betalen?

A: Soms wel, soms niet. Dit is afhankelijk van je contract, dus let hier goed op.

Q: Kun je zomaar uit je huis gegooid worden?

A: Ja. De meeste antikraakorganisaties hanteren een wederzijdse opzegtermijn van ongeveer een maand. Zolang heb je dus de tijd om te verhuizen. Hier teken je voor. Als antikraker heb je veel minder rechten dan als reguliere huurder. Wel zullen ze altijd proberen je vervangende woonruimte aan te bieden, maar dit is geen garantie.

Q: Kom ik met antikraak in aanmerking voor huursubsidie?

A: Nee. Officieel heb je geen huurcontract, maar een bruikleenovereenkomst. Je betaalt dus eigenlijk geen huur maar een zogenaamde onkostenvergoeding of bruikleenvergoeding, en hier kun je geen huursubsidie voor aanvragen.

Q: Wat is het verschil tussen antikraak en tijdelijke huur?

A: Bij tijdelijk huren via de Leegstandwet heb je iets meer zekerheid. Tijdelijke huurders genieten meer rechten dan antikrakers, maar nog steeds minder dan reguliere huurders. De minimale contractduur is altijd 6 maanden. En de opzegtermijn is meestal 3 maanden, dus je hebt royaal de tijd om een nieuw onderkomen te vinden. De prijzen liggen wel iets hoger. Denk aan €400,- of €500,- per maand. Hier betaal je officieel wel huur, dus kun je in aanmerking komen voor huursubsidie. Houd er rekening mee dat hier wel kosten voor gas, water, licht en belastingen bovenop komen.

Q: Kan ik met kinderen en huisdieren ook antikraak wonen?

A: Nee. Dit moet je mijns inziens ook niet willen.

Q: Ze werken met een voordrachtsysteem, maar ik ken niemand. Wat nu?

A: Je moet dus iemand kennen die al via deze organisatie een pand bewoond. Zoals ik al eerder zei: dit hoeft op zich geen probleem te zijn. Zie je een pand met een poster met het logo van de organisatie voor het raam? Bel even aan, stel je voor en maak vrienden. Dan weet je meteen wie je huisgenoten zullen zijn. Of google op ‘voordracht [naam organisatie]’. Soms helpen mensen elkaar via forums.

Q: Kun je niet op vakantie als je antikraak woont?

A: Er gaan wat indianenverhalen rond dat je niet langer dan een paar dagen ‘weg’ mag als je antikraak woont. Het schijnt dat sommige antikraak-organisaties aan hun bewoners laten weten dat ze het moeten melden als ze langer dan 3 dagen niet thuis zijn. Dit is nogal overdreven. Natuurlijk is het de bedoeling dat je een pand actief bewoont en het zo bewaakt, maar kom op… ook antikrakers zijn gewoon mensen die zo nu en dan op vakantie willen! En dat kan ook. Ik ben vaak genoeg een paar weken op vakantie geweest. Zonder het te melden. In de realiteit loopt dat wel los. Waar je wel op moet letten is als je bijvoorbeeld langer dan een paar weken weg wil. Als je langer weggaat dan een maand en je hoort opeens dat je eruit moet, dan zul je wel iets moeten regelen…

Q: Is het niet eng om in een antikraakpand te wonen?

A: Niet enger dan in een rijtjeshuis. Je woont vaak met meerdere mensen in een gebouw, dus dat is vet gezellig. Als er opeens mensen in je tuin staan, zijn het meestal nieuwsgierige buurtbewoners die het grappig vinden dat er opeens mensen in een oude school wonen. Bij onraad altijd meteen de politie bellen.

Maagkrampen door Vinex-wijken

Ik woon dus al bijna 10 jaar antikraak en met veel plezier. Het is bijna een soort verslaving geworden. Ik wil op die plekken wonen waarvan mensen uitroepen “Woon jij dáár?!” Van Vinex-wijken en galerijflats krijg ik een beetje kramp in mijn maag.

Het voelt als een eer om de verwilderde, verlaten en vergeten en plekjes in de stad te mogen bewonen. Om de laatste te zijn die haar hand op hun warme muren legt, voordat de sloopkogel de bejaarde bakstenen verbrijzeld.

Wat begon uit noodzaak is uitgegroeid tot een levensstijl. Ik vind het praktischer en fijner om licht te leven. Om niet te veel spullen met mij mee te hoeven nemen.

Natuurlijk is er altijd dat ene minpuntje: je kunt er ieder moment uitgeknikkerd worden. Als je bij dit vooruitzicht al een trillend ooglid krijgt, is deze manier van wonen niets voor jou. En dat is prima.

Maar als het jou leuk lijkt om in je woonkamer te kunnen badmintonnen, of om een keer 100 bejaarden als huisgenoot te hebben, dan kan ik het je van harte aanraden.

Inmiddels heb ik de angst om mijn huis kwijt te raken achter me gelaten en vraag ik me af:
op welke bijzondere plek zou ik hierna mogen wonen?

Ik zou het leuk vinden om jullie ervaringen met antikraak wonen te horen!

Heb je nog vragen die ik niet behandeld heb? Stel ze gerust hieronder.

Over de schrijver
Ivan
Door

Ivan

op 27 Aug 2019

Bedankt voor dit informatieve verhaal over antikraak-wonen. Het is erg verfrissend om te lezen over een oplossing voor het vinden van een woning in een land met een zo overspannen woningmarkt. Ik hanteer overigens allang de regel dat ik niets wil kunnen verhuizen dat niet in een lift past.

Danielle
Door

Danielle

op 10 Nov 2019

Met plezier geschreven Ivan! Dank voor je reactie. Het is voor mij inderdaad een grote uitkomst. Ik zou niet meer anders willen :)

Sammmmm
Door

Sammmmm

op 23 Sep 2019

dit was echt een plezier om te lezen. helaas wil ik graag mijn wanden vol buttplugs en zwevende doodshoofden hebben en is dat voor mij een deal breaker....

Danielle
Door

Danielle

op 10 Nov 2019

HAHAHA lekker Sam :D In dit geval raad ik aan de buttplugs op de vloer te schilderen. Dan kun je ze makkelijk verdoezelen met een kleedje. Maar je hebt het niet van mij!

Scott
Door

Scott

op 24 Nov 2019

Hi Daniëlle, Wat heerlijk om te lezen! Ik ben sinds een week bezig om anti kraak te gaan wonen en ik moet zeggen, het is een heerlijk avontuur! Jou blog heeft zeker geholpen! Wel heb ik een vraag..... Ik ben namelijk toch een klein beetje een (luie) luxe poes en wil eigenlijk wel een vaatwasser in mijn kraakpand. (ik hoor je al lachen..) Heb jij hier ervaring mee? haha En hoe doe je dat met wasmachine's? Want die moeten natuurlijk ook aan en afgesloten worden. Ik zie je reactie graag tegemoet!Groetjes een potentiële anti-krakert,Scott

Danielle
Door

Danielle

op 25 Nov 2019

Hoi Scott! Ojee, luxe poezen en antikrakings gaan meestal niet lekker samen... Maar vaak kom je er ook wel achter dat je lang niet zoveel nodig hebt om lekker te kunnen leven. Om antwoord te geven op je vragen: Ik heb 2x een vaatwasser tot mijn beschikking gehad. Toen ik in een bejaardentehuis ging wonen stond er nog gewoon een industriële vaatwasser waar ik liggend helemaal in paste. Hetzelfde gold voor een wasmachine. Dus die kon ik gewoon gebruiken en dat was lachen. En toen ik in een heel mooi herenhuis aan het Vondelpark mocht wonen zat er al een wasmachine, vaatwasser, oven en koelkast ingebouwd in mijn keuken. Super chill. Maar wel ongebruikelijk. Het hangt heel erg af van het type pand dat je gaat bewonen. Als je in een oud kantoorpand gaat antikraken is de kans veel kleiner dat er een (vaat)wasmachine aanwezig is. Bij een woonhuis is de kans hierop groter. Je kunt altijd zelf een vaatwasser en wasmachine kopen en deze steeds met je meeverhuizen. Er is altijd wel een afvoer en wateraansluiting te vinden dus dat moet geen enkel probleem zijn. Ik hecht zelf niet zo veel waarde aan een vaatwasser. Aan een wasmachine wel. Die heb ik tot nu toe altijd kunnen delen met een of andere chille huisgenoot die al een wasmachine geïnstalleerd had en hem met liefde wilde delen. Dus zo loste ik dit altijd op :) Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

melisa
Door

melisa

op 12 Feb 2020

hooi danielle, geen iedee of dit artikel nog online staat maar wilde je melden dat ik er erg van heb genoten ook heel behulpzaam, ik ben sinds kort ook bezig om via adhoc een woning te krijgen en heb laatst een mail ontvangen met een "exclusief woningaanbod" ook heb ik gerageert en daarna kantoor gebeld die vertelde me dat ik het gewoon moet afwachten de woning is echt idiaal en er werd bij vermeld dat er na akkoord 18-02 een intake zou komen. ik ben toch bang dat ze de woning vergeven heb je mischien tips over hoe ik toch meer kans kan maken . ik trouwens alleen huren heeft dit veel impact op mijn kans, anders verzin ik er een partner bij. ook is mijn vraag mocht ik toch huisdieren meenemen zonder dat te melden zorgt dit voor grote problemen ? ik heb er nog geen maar dacht meer voor in de toekomst.groet melisa

Danielle
Door

Danielle

op 23 Feb 2020

Hi Melisa! Leuk dat je ook antikraak wil gaan wonen en fijn dat je iets aan mijn blog gehad hebt! Die mails met 'exclusief woningaanbod' gaan naar duizenden mensen die op de mailinglijst staan. De meeste woningen die vrijkomen halen die mails niet eens, omdat ze al vergeven worden aan mensen die al bij de organisatie huren. Of aan nieuwe mensen die precies op het juiste moment iets van zich laten horen ;) Ik wil je dus aanraden om zelf brutaal te zijn en te blijven bellen en mailen. Dan vergroot je je kans aanzienlijk!Een neppartner aandragen heeft geen nut. Ten eerste moet jij dan dubbel huur betalen. En je zou toch samen op kantoor moeten komen om het contract te tekenen, en dan val je door de mand.En ik zou de geen-huisdieren-regel maar wel serieus nemen. Er zijn regelmatig pandcontroles waarbij de dieren ongetwijfeld ontdekt gaan worden. Daarbij is het ook gewoon stressvol voor een dier als het steeds moet meeverhuizen. Veel succes met de huizenjacht!

Lenka
Door

Lenka

op 10 Jun 2020

Hi Danielle! Thanks for the article, it was very inspirational. Me & my boyfriend have decided to go living in anti-kraak as well! I have just called to Camelot, where they have told me it is near to impossible to find a spot for a couple. Do you have any experience with this or do you perhaps know someone who does? I would be really grateful for every advice! :)

Danielle
Door

Danielle

op 11 Jun 2020

Hoi Lenka! Thats exciting news! I think its very strange Camelot says its impossible to find a house as a couple. I've been looking for places for a single person for almost a decade and I've been told many times to find a friend to live with, to make the search easier. So I'm sure it's possible! My advise: never bet on one horse ;) Keep trying and call the other antikraak companies as well. Don't get discouraged and keep letting Camelot and the others know you are still looking for a place. Maybe they get the right place right after you've called them, and then you are the first people on their mind! Good luck with the search!

R
Door

R

op 01 Jul 2020

Hoi Danielle,Enorm interessant artikel heb je geschreven! Het verduidelijkt mijn beeld van anti kraak. Ik ben mede hierdoor geïnteresseerd geworden. ik heb mij ingeschreven voor een anti kraak pand op Camelot. Ik heb helaas nog niets gehoord. Hoe groot schat jij ongeveer de kans op toewijzing? Ik ben nog geen week aangemeld bij die organisatie. Ik heb naar ze gebeld, maar zij kunnen niet aangeven hoe groot die kans zal zijn. Ik hoor graag van je! Groetjes R

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 06 Jul 2020

Hoi R, dankjewel! Leuk dat je je naar aanleiding van mijn verhaal hebt ingeschreven. Als ik jou was zou ik 1x in de week even een belletje plegen. Als ik het me goed herinner krijgt Camelot op maandag nieuw aanbod binnen op kantoor. Dus iedere maandagmiddag even bellen om jezelf weer even onder de aandacht te brengen, is een goed idee :)Hoe groot je kans is kan ik niet precies zeggen. Dat hangt van een aantal factoren af. Vooral van de locatie van het pand waar je op reageert. In de binnenstand van Amsterdam heb je meer concurrentie dan in een buitenwijk van Beverwijk. Bijvoorbeeld ;)

Luc
Door

Luc

op 06 Aug 2020

Hallo Danielle, Bedankt voor het schrijven van dit artikel! Ik wil antikraak wonen en heb een pand in gedachten om te tippen. Heb je ervaring met het tippen van een pand en advies over welke van de genoemde organisaties ik het beste hiermee kan benaderen?

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 28 Aug 2020

Hi Luc, Graag gedaan! Ik heb persoonlijk geen ervaring met het tippen van een pand. Ik zou het je dus niet met zekerheid durven zeggen, sorry!

Saskia
Door

Saskia

op 18 Aug 2020

Je hebt me met je interessant geschreven verhaal helemaal warm gemaakt voor antikraak. Ik sta op een zwik wachtlijsten voor een huurwoning en bivakkeer momenteel als huisoppas. Ook een soort antikraak, dus. Ik heb je artikel in mijn favorieten gezet, want het heeft voor mij een hele hoop nuttige links. Bedankt!

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 28 Aug 2020

Leuk om te horen Saskia! Graag gedaan, en ik hoop dat je snel een lekker plekkie vindt!

Rebecca
Door

Rebecca

op 14 Sep 2020

Dit artikel is de bom! Mega veel aan gehad!

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 21 Sep 2020

Haha thanks Rebecca!

Ella
Door

Ella

op 18 Oct 2020

Hey Danielle, Ik ben bezig met een antikraak-werkplek zoeken en maak nu kans op een ruimte bij Camelot. Ben erg enthousiast, maar heb toch even research gedaan naar het bedrijf en kom helaas voornamelijk negatieve berichten tegen. Vandaar dat ik verbaas ben dat jij Camelot juist bovenaan je lijstje hebt en ook al enige tijd ervaring met ze hebt. Welke klachten in voornamelijk terug zie komen zijn die over de borg (groot bedrag en wordt niet of veel te laat terugbetaald), slechte service en slechte bereikbaarheid (geen reactie op telefoontjes/mailtjes en in sommige gevallen weinig kennis van het pand). Heb jij hier enige ervaring mee? Je geeft ook aan geen inschrijfkosten te moeten betalen, maar die zie ik wel tussen de kosten staan. Hoop op een snelle reactie :) Bij een goed gevoel heb ik namelijk nog 2 dagen om te reageren en ik wil heel graag dit pand in!

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 22 Oct 2020

Hoi Ella, ik ben bang dat mijn reactie net te laat komt. Ik hoop dat je inmiddels een fijne werkplek hebt kunnen bemachtigen, en wellicht heeft een ander nog iets aan dit antwoord.De slechte Google reviews heb ik gezien. Maar ALLE antikraak-bedrijven hebben slechte Google reviews. De meeste woningcooperaties scoren niet ook hoger dan een 2 in Google. Dit komt simpelweg doordat mensen vaak emotioneel worden als ze in woningnood zitten. Als je al een paar jaar prima woont, komt het niet in je op om een goede review te plaatsen. Ik zou hier dus niet te zwaar aan tillen.Qua inschrijfkosten doel ik op de kosten die sommige bedrijven rekenen om toegang te krijgen tot het aanbod op hun site. Je betaalt dan maandelijks of jaarlijks kosten om het aanbod te kunnen bekijken. Bijvoorbeeld bij Interveste moet je 15 euro per jaar betalen om te kunnen reageren. Dat heeft Camelot niet. Zodra je daadwerkelijk een contract gaat tekenen, komen er overal altijd wel administratie- of inschrijfkosten bij.

Floris
Door

Floris

op 31 Oct 2020

Super informatief artikel! Als bijna afstudeerder van 21 tijdens corona tijden zit ik toch wel in een lastige situatie.. Studentenwoningen mag ik straks niet meer in, mijn huur mag voor toeslagen niet hoger dan 432 zijn tot ik 23 ben en ondanks dat zijn de wachtlijsten takkelang terwijl ik wel allang sta ingeschreven! Dus vandaar overweeg ik antikraak, dat is tenminste betaalbaar ook! :) Daarbij helpt dit artikel enorm.Ik sta sinds een paar dagen ingeschreven bij Adhoc, die hebben het meeste aanbod waar ik woon. (Zuid-Limburg)Nu afwachten of er wat leuks langskomt, of tijdelijke verhuur! 😅

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 05 Nov 2020

Leuk dat je reageert Floris! Ja die hele corona crisis gooit flink wat roet in het eten. Ik heb geen idee hoe het ervoor staat met de antikraak-praktijken in Limburg, maar chaotischer en drukker dan de wachtlijsten in Amsterdam kan het niet zijn, dus ik denk dat je een goeie kans maakt ;) Heel veel succes en ik hoop dat je snel iets vindt!

Sacha
Door

Sacha

op 08 Jan 2021

Hoi Danielle, Dank voor je mooie verhaal! Ik lees online toch ook wel minder positieve dingen, zoals: -Je mag geen bezoek ontvangen -Je kunt niet zomaar op vakantie gaan -Je mag geen eigen slot op je woonruimte installeren -De antikraak-organisatie kan te allen tijde langskomen om een controle uit te voeren. Dat gebeurt ook onaangekondigd. Ze staan dan ineens in je kamer (terwijl je bijvoorbeeld nog in bed ligt). Of lopen rond in je kamer terwijl je niet thuis bent. Dit geldt ook voor bezichtigingen met een makelaar. -Als ze tijdens zo'n controle vinden dat je je niet aan de regels houdt, dan kunnen ze de overeenkomst opzeggen. Als ze vinden dat je weg moet, dan moet je weg. Dat zorgt ervoor dat sommige antikrakers deze controles vrezen en ze bovendien ervaren als een inbreuk op hun privacy.Heb jij hier ook van gehoord? Wat zijn jouw ervaringen hiermee?O ja, en ik vroeg me nog af: hoe regel je je inschrijving in de gba? Dat kan niet op het antikraak-adres denk ik. Is ook niet handig als je vaak verhuist. Moet je je dan inschrijven op het adres van familie? En is antikraken alleen voor studenten of kom je ook mensen van bijvoorbeeld 40+ tegen?Sorry, veel vragen. Maar super als je ze wilt beantwoorden :-) groetjes! Sacha

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 13 Jan 2021

Hoi Sacha! De antwoorden op je vragen:- Bezoek of logees ontvangen is geen enkel probleem - Je kunt zeker op vakantie gaan. Maar als je langer weggaat dan een maand en je hoort opeens dat je eruit moet, dan zal je wel iets moeten regelen. - Je mag wel een eigen slot installeren, maar je moet dan zorgen dat de antikraak organisatie een sleutel ontvangt zodat ze de ruimte in kunnen, mocht dat nodig zijn. - Ze mogen ten allen tijden langskomen voor controle, maar ze moeten dit wel officieel aankondigen. - Als ze er tijdens een controle achterkomen dat je je niet aan de regels houdt dan krijg je meestal eerst een waarschuwing. Als dan nog blijkt dat je je niet aan de regels houdt dan kunnen ze je er inderdaad uitknikkeren. - Je kan je gewoon inschrijven bij de gemeente als je antikraak woont. - Antikraken is niet alleen voor studenten. Ik ben al 32, en ik heb ook wel eens een huisgenoot van 40 gehad.Ik hoop dat je je zo een beter beeld kunt schetsen. Misschien dat de situaties waarvan jij hebt gehoord wel voorkomen bij kleinere organisaties die schijt hebben aan hun huurders. Maar niet bij de grotere namen via wie ik heb gewoond.

Bente
Door

Bente

op 25 Jan 2021

Superleuk artikel Danielle! Ik woon zelf ook al 2 jaar antikraak als student in Utrecht. Nu wil ik mij ook inschrijven bij Ad Hoc. Heeft er iemand ervaring met Ad Hoc die mij zou kunnen voordragen?

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 26 Jan 2021

Leuk om te horen dat antikraak wonen jou ook bevalt! Ik heb zelf nooit via Ad Hoc gewoond, dus ik kun je hier niet zo snel bij helpen. Maar wellicht dat iemand anders dit leest en je hierbij kan helpen. Veel succes!

Marnix
Door

Marnix

op 04 Dec 2021

Ik ben het met Bente eens dat het een superleuk artikel is Danielle. Nu wil ik dezelfde vraag stellen als Bente begin dit jaar heeft gedaan. Namelijk, is er iemand die ervaring heeft met Ad Hoc en mij wilt voordragen? Wellicht ben jij die persoon Bente of heb je tips? Groet Marnix

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 07 Dec 2021

Welke held helpt ons uit de brand? :)

Romy
Door

Romy

op 19 Apr 2021

Hoi hoi, ik heb ook een vraagje, mijn vriend en ik hebben ons ingeschreven voor antikraak en vroegen ons alleen of hoe het precies zit met vakantie? We gaan in de zomer namelijk 2 weken weg en op de site stond dat je bij langer dan 3 dagen afwezig dit moet doorgeven?

Romy
Door

Romy

op 19 Apr 2021

Hoi hoi, ik heb ook een vraagje, mijn vriend en ik hebben ons ingeschreven voor antikraak en vroegen ons alleen of hoe het precies zit met vakantie? We gaan in de zomer namelijk 2 weken weg en op de site stond dat je bij langer dan 3 dagen afwezig dit moet doorgeven?

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 21 Apr 2021

Hoi Romy, leuk dat jullie het antikraakavontuur aan willen gaan! Ik weet niet welke organisatie deze strenge regels hanteert, maar in de realiteit loopt het wel los. Je kunt zeker op vakantie gaan. En je hoeft dit voor een paar weken heus niet te melden. Maar als je langer weggaat dan een maand en je hoort opeens dat je eruit moet, dan zal je wel iets moeten regelen.

Linda
Door

Linda

op 05 May 2021

Hoi Danielle, wat een inspirerend stuk heb je geschreven. Mijn dochter gaat ook antkraak wonen en krijgt binnenkort haar overeenkomst hiervoor. Er waren al mondelinge afspraken gemaakt met de vastgoedmakelaar, de opdrachtgever en mijn dochter tijdens de bezichtiging van het( hele grote) pand. Ze zou een vergoeding van 250 euro per maand gaan betalen inclusief gas, water en licht. Nu komt de opdrachtgever daar op terug. Ze moet zelf afspraken maken met de nutsbedrijven en ook zelf die kosten gaan betalen voor het volledige pand terwijl ze maar een paar kamers in bruikleen krijgt. Dat is toch een vreemde situatie en kan dus ook heel duur uitpakken wanneer je dus gas, water en licht voor het hele pand moet betalen terwijl je maar in een klein stukje gaat wonen. Ik heb er geen goed gevoel bij. De vastgoedmakelaar staat wel goed bekend. Groeten, Linda

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 10 May 2021

Hoi Linda, dat klinkt inderdaad als een aparte situatie. Is mij nog niet overkomen. Gaat je dochter het pand alleen bewonen? Dan denk ik dat het wel meevalt met de kosten voor g/w/l. Ze hoeft dan immers alleen de ruimten die zij in gebruik neemt te verwarmen/verlichten en is de enige die water gebruikt. Tenzij er ook nog andere mensen gebruik maken van het pand, dan klinkt het als een oneerlijke situatie. Maar uit je bericht kan ik niet echt genoeg info opmaken om conclusies te kunnen trekken. Ik hoop dat jullie eruit gaan komen.

Saar
Door

Saar

op 27 May 2021

Hoi Danielle, wat fijn dat je deze informatie deelt! Ik ben op zoek naar anti kraak woonruimte voor iemand, maar loop tegen het volgende aan: in veel gevallen wordt een natuurlijke borg vereist. Die heeft de persoon niet. En daarnaast ontvangt hij een uitkering. We zoeken woonruimte in regio Drechtsteden/ Rotterdam. Heb je misschien tips?

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 30 May 2021

Hi Saar, wat goed van je dat je iemand helpt om woonruimte te vinden. Antikraak wonen met een uitkering is over het algemeen geen probleem. Borg is inderdaad altijd vereist. Daar kun je niet onderuit. Misschien is het een optie dat iemand anders garant staat voor de persoon in kwestie? Heel veel succes!

Rob Wighman
Door

Rob Wighman

op 24 Jun 2021

Hai. Danielle, wat een helder verhaal met veel humor geschreven, ik heb er van genoten! Dat talent zullen ze bij de Viva vast. herkend en gewaardeerd hebben ;) Ik zie dat je al behoorlijk wat reacties binnen krijgt van mensen die ook graag anti-kraak willen gaan wonen. Ik ben daarop geen uitzondering maar wel een vreemde eend in jouw bijt, denk ik. Na een ltwintig jaar als striptekenaar te hebben gewerkt en een nog langere tijd getrouwd te zijn, heb ik zin in nieuwe avonturen. In vele opzichten is er nog veel te beleven, ook als je 66 jaar bent zoals ik. Kun jij, met jouw ervaring inschatten of ik een kans maak bij de anti-kraak clubs? Ik heb een vast inkomen in de vorm van een AOW- en pensioenuitkering en bovendien werk ik nog als illustrator. Dat werk kan ik op elke gewenste plek doen, waar ik online kan. Mijn website is door de veranderingen momenteel 'on hold' maar je kunt iets van mijn werk zien op instagram: robwighman_old_cook. Alvast veel dank voor je aandacht en reactie. Groeten, Rob Wighman

DanielleBakker
Door

DanielleBakker

op 25 Jun 2021

Hoi Rob, leuk dat je het avontuur aangaat! Ik denk dat het wel iets lastiger voor jou gaat zijn. Sommige organisaties willen specifiek studenten of mensen onder een bepaalde leeftijdsgrens (27 jaar en 30 jaar heb ik wel eens gehoord), maar er zijn er ook nog genoeg die je wel zouden aannemen. Zolang je maar kan aantonen dat je inkomen hebt en flexibel bent. Om je kansen te vergroten raad ik je aan buiten de grote steden te zoeken. Ik zie wel eens geweldige boerderijen voorbijkomen voor een prikkie, misschien is dat wel iets voor jou! Heel veel succes Rob.

Winnie
Door

Winnie

op 12 Oct 2021

Hoi Danielle, super hard bedankt voor deze informatie!! Ik en mijn beste vriendin zijn nog maar net op zoek naar een goedkope en tijdelijke plaats om te wonen. Antikraak wonen klinkt dus perfect! het enige probleem is dat ik dus volgend jaar afgestudeerd zal zijn, maar mijn vriendin moet nog een jaartje studeren, alleen ik kan dus voor een vast inkomen zorgen. Moet ik dan dubbel huur betalen of is er een mogelijkheid dat ik toch enkel huur betaal en dat zij gewoon heel vaak komt logeren? ;) Hoe zou jij dit oplossen?? Heel veel vriendelijke groetjes Winnie

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 16 Oct 2021

Hoi Winnie, graag gedaan! Bij antikraak voldoe je al snel aan de inkomenseisen. Ook een stage-vergoeding, uitkering of bijbaantje volstaat meestal wel. Je vriendin hoeft in ieder geval geen fulltime baan, vast contract of iets dergelijks te hebben. Ik zou niet aanraden om stiekem te gaan samenwonen als je maar voor 1 persoon betaalt. Heb ik ook eens gedaan en daar kwamen ze vrij snel achter helaas ;) Als ze het echt enkel om logeren gaat dan kan het natuurlijk wel, maar als ze twee volle kledingkasten tegenkomen tijdens een pandinspectie dan ben je er gloeiend bij. Even voorzichtig mee zijn dus. Ik hoop dat jullie samen een leuke woning vinden x

Karin Hendriks
Door

Karin Hendriks

op 05 Sep 2022

Hoi Danielle! Super artikel heb je geschreven. Hoe is het vaak met internet? Moet je dat zelf regelen, of is dat vaak al aanwezig?

Danielle
Door

Danielle

op 15 Sep 2022

Dank Karin! Als je in een verzamelgebouw komt te wonen zijn er vast al mede-bewoners die een verbinding hebben aangelegd. Ik kon altijd wel een dealtje sluiten met een buur die al internet had. En anders moet je zelf even een abonnementje afsluiten.

Reactie plaatsen