Zelf loempias maken (uit de airfryer)
Lekker zelf loempia's rollen en afbakken in de airfryer. Je kan het ook bakken in een pan met olie of in de frituurpan, maar dan meurt je hele keuken en krijg je een vette bek. Uit de airfryer zijn ze misschien ietsje bleker, maar ze worden net zo krokant hoor!
Ingrediënten: (20 stuks)
Voor de kip
- 250 gr. kipfilet
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 tl. kipkruiden
- 1/2 tl. paprikapoeder
- 1/4 blokje kippenbouillon
- 1 el. zonnebloemolie
- 1 ui
- 50 ml warm water
Voor de groenten:
- 1 etl. zonnebloemolie
- 1 zak Bami&Nasi groenten (500 gr in totaal)
- 1/2 tl. sambal
- 1/2 etl. sojasaus
- 1/2 tl. suiker
- 1/4 blokje kippenbouillon
- 1/2 tl. kipkruiden
Extra:
- 20 loempia vellen
- 1 blokje mihoen
Bereidingswijze:
Het bereiden van de kip:
- Snijd de kipfilet in grove stukken.
- Voeg de knoflook, kipkruiden, paprikapoeder en verkruimelde kippenbouillon erbij.
- Giet de olie erbij en meng de marinade door de kip. Dek af en laat even intrekken.
- Verwarm olie in een koekenpan en bak de gesneden uien op middelhoog vuur lichtbruin.
- Schep de gemarineerde kip erbij en bak 8 a 10 minuten mee op middelhoog vuur.
- Giet 100 ml warm water in de pan, sluit de deksel en laat nog 20 minuten garen.
- Schep de gare kip uit de pan, laat volledig afkoelen en scheur het vlees in stukjes.
Groenten bereiden:
- Verwarm olie in de koekenpan en schep de groenten erbij. Laat de groenten 2 minuten slinken.
- Open de pan en voeg de sambal, sojasaus, zout, kristalsuiker, kipkruiden en bouillon toe.
- Schep alles goed om en laat de groenten 10 minuten op middelhoog vuur bakken.
- Dan schep je ze in een vergiet en laat je de groenten volledig afkoelen en uitlekken.
- Schep de kipstukjes erbij en roer door.
Mihoen bereiden:
- Plaats de mihoen in een ruime kom of pan en giet er kokend water bij. Laat de mihoen ongeveer 5 minuten wellen.
- Giet het water af en laat de mihoen even uitlekken.
- Knip de mihoen in stukjes en voeg deze toe bij de groentenen kip.
Loempia’s vullen en vouwen:
- Haal de loempiavellen uit de verpakking en laat een paar minuten ontdooien.
- Trek een vel los en leg op een vlakke ondergrond, met de punt naar je toe.
- Plaats twee eetlepels van de vulling net onder het midden van de driehoekige vorm en verspreid de vulling in de lengte.
- De 2 hoeken aan de zijkant en de punt aan de bovenkant kun je met je vinger natmaken met een beetje water, zodat ze dicht plakken.
- Rol ze dicht als een envelopje.
In de airfryer:
Verwarm de airfryer voor en bestrijk de loempia's met en kwastje met olie.
Er passen 6 loempia's in onze airfryer.
12 minuten op 200 graden bakken. Halverwege even omdraaien.
Oorspronkelijke recept van Uit de keuken van Fatima.