Gezonde én lekkere sapjes uit de slowjuicer (juice-prep!)
14 oktober 2018 

Gezonde én lekkere sapjes uit de slowjuicer (juice-prep!)

Heb jij ook zo’n geweldige slowjuicer die achterin een keukenkastje heel veel ruimte staat in te nemen?

Ik had ook ooit het goede voornemen om élke dag een vers groentesapje voor mezelf te maken.

Totdat ik iedere ochtend met een oude tandenborstel, twee gebroken nagels en drie ontvelde knokkels dat apparaat stond schoon te harken.

Het is leuk om worteltjes de shredder in te duwen, maar het uit elkaar halen en schoonmaken van mesjes, filters en opzetstukjes is nogal een werkje. Dus de slowjuicer verdween van het toneel.

Want niemand wil z’n dag starten met ontvelde knokkels.

Tóch wil ik nog steeds elke ochtend een lekkere verse juice! Nu zou ik onderweg naar mijn werk langs een hippe juicebar kunnen fietsen, maar eerlijk gezegd laat mijn budget dat op het moment niet echt toe. Een flesje sap kost bij een juicebar gemiddeld 8 euro. Gaan we effe niet doen.

Maarrrrrr ik heb nu een manier gevonden waarop ik elke dag mijn gezonde sapje kan drinken. Voor een fractie van de prijs en met behoud van al mijn vingers.

Juice prepping!

Oftewel al mijn sapjes voor de hele week in één keer juicen. Vervolgens vries ik ze in per 500 milliliter en plaats ik iedere avond een flesje uit de vriezer in de koelkast. De volgende ochtend staat er een ijskoude halve liter sap op me te wachten.

Tips voor juice prepping

Ik doe dit nu sinds een maand en het bevalt me heel goed! Ik heb er moeite voor gedaan om er een gewoonte van te maken om iedere zaterdagochtend groente en fruit voor de hele week in te kopen en om iedere zondagavond de juicer uit de kast te halen. Als je die tijd echt blokt voor je boodschappen en het juicen dan sluipt die gewoonte er langzaam in en gaat het iedere week een beetje makkelijker.

Boodschappen doen

Haal je groente en fruit op de markt. Je hebt grote hoeveelheden nodig en op de markt ben je sowieso goedkoper uit dan in de supermarkt.

Ik ga iedere zaterdagochtend naar de Ten Kate markt hier in Amsterdam. Simpelweg omdat die dicht bij mijn huis is en omdat ik doordeweeks geen tijd heb om naar de markt te gaan.

Dit is mijn boodschappenlijstje voor 1 week juice prep voor 2 personen (of natuurlijk voor 2 weken voor 1 persoon):

  • 10 appels (Granny Smith)
  • 10 peren (want nu in het seizoen)
  • 6 grote rode bieten
  • 3 komkommers
  • 3 bossen bleekselderij
  • 2 stuks venkel
  • 2 kilo wortels
  • 1,5 kg spinazie (heel veel)
  • 1,5 kg boerenkool (ook veel)
  • verse gemberwortel
  • verse kurkumawortel (check bij de Surinamers)
  • 1 bos verse munt
  • 6 limoenen

Kostenplaatje: Voor bovenstaande boodschappen ben ik ongeveer 15 euro kwijt. Ik maak juice voor 2 personen, voor mijn vriend en mezelf. Dus per persoon is dat 7,50 euro voor een hele week verse sapjes.

Remember when I said: “Een flesje sap kost bij een juicebar gemiddeld 8 euro. Gaan we effe niet doen.” Dit dus!

*Vergeet niet om je eigen tassen en zakjes mee te nemen naar de markt. Zo kun je een hoop plastic besparen. En nee, mensen vinden dit niet raar, alleen maar leuk. Echt!

De voorbereidingen

Oke, het is zondagavond. Pak je slowjuicer en je boodschappen van de markt erbij.

Groente wassen

Was je groente en fruit goed voordat je ze door de juicer gooit. Vooral als je producten niet biologisch zijn. Wassen onder de kraan volstaat om de meeste bacteriën af te spoelen. Je zou de producten ook even kunnen laten weken in de wasbak in een mix van water en azijn (3:1) om de oppervlakte extra goed te reinigen. Of je kunt ze schillen. Ik ben hier alleen te lui voor dus ik houd het bij afspoelen onder de kraan.

Flesjes wassen

Ik zorg ook dat mijn voorraad flesjes goed gewassen is met warm water en zeep. Ik gebruik hier een flessenborstel voor.

Nu hergebruik ik plastic flesjes die we bewaard hebben van sapjes uit de winkel, maar ik ga deze gaandeweg vervangen met glazen flesjes.

Glas kun je zonder problemen invriezen. Mits je het flesje of potje niet te vol giet en je het rustig laat ontdooien (niet plotseling overgieten met heet water bijvoorbeeld) want anders knapt het glas.

Groente snijden

Snijd je groente en fruit in hapklare brokjes. Zorg dat je het niet naar binnen hoeft te rammen, maar dat je juicer de stukken zelf kan pakken en naar binnen kan trekken. De stamper is er alleen om ze het laatste zetje te geven. Als je alles klein snijdt dan gaat je slowjuicer langer mee!

Smaken combineren

Groentesap klinkt niet bepaald lekker. Maar het hoeft niet slecht te smaken! Toegegeven: het zal nooit zo lekker worden als een ijskoude piña colada, maar het kan verdomd dicht in de buurt komen.

Regel 1: Keep it simple!
Gooi niet te veel verschillende soorten fruit en groente door elkaar in één sapje. Als het naar alles smaakt, dan smaakt het eigenlijk naar niks. Mijn vriend is er en held in om 50 ingrediënten in één sapje te verwerken en om vervolgens aan te komen zetten met een kotskleurig mengsel dat smaakt naar vloeibare autobanden.

Ik mix sapjes volgens de volgende formule:

  • 1 fruitsoort
  • 2 groentes (waarvan 1 grote lading groene bladgroente)
  • 1 smaakmaker (zoals gember, munt, kaneel, enz.)
  • beetje limoensap

Regel 2: Groen!
Dwing jezelf om altijd iets groens aan je juice toe te voegen.

Wees geen pussy door alleen maar appeltjes een aardbeitjes door die slowjuicer te mikken. Dan kun je elke ochtend net zo goed een pakje Wicky atten.

We willen groen zien!

Vooral groene bladgroenten zorgen ervoor dat je juice echt een bom van vitamines en mineralen wordt. Hier doen we het voor, mensen! Denk aan boerenkool, spinazie, andijvie, bietenbladeren, paksoi en zelfs allerlei sla-soorten. Begin met een beetje groen en gooi er iedere week een klein handje meer bij. Dan wen je er vanzelf aan.

Regel 3: Limoensap!
Limoensap is altijd goed. Het haalt de smaak van groente op en het zuur zorgt ervoor dat het sap langer houdbaar is.

Als je moeite hebt met het combineren van smaken, let dan op kleur. Maak bijvoorbeeld een groen sapje (groene appel + bleekselderij + spinazie), of een oranje sapje (wortel + sinaasappel + kurkuma). Dan zit je altijd goed!

Tips voor juicen

Nat vs. stevig
Wissel natte groente en fruit af met stevige groente. Anders wordt je filter papperig en moet je die om de haverklap afspoelen. Na een stuk komkommer meteen een worteltje, en na een partje appel een stuk biet. Als je dit goed afwisselt dan hoef je je filter tijdens je gehele juice prep-sessie niet één keer af te spoelen. Scheelt weer tijd en knokkels.

Citrusvruchten
Citrusvruchten in juices zijn lekker! Ik gebruik sowieso in ieder sapje limoen. Heel soms ook grapefruit of sinaasappel, maar eigenlijk vind ik dit een beetje te zoet en gebruik ik liever groene appel. Als je een citrusvrucht in je juice wilt verwerken, dan raad ik je aan om het fruit apart uit te persen op een citruspers, of te schillen en in de blender fijn te malen. Citrusvruchten zijn te nat voor in je slowjuicer (zien bovenstaande tip).

Ik heb ook een keer geprobeerd om grapefruit met schil en al door de slowjuicer te stampen, maar dit was geen succes. Mijn hele filter verstopt en vettig van de olie in de schil. En het sap smaakte heel bitter. Don’t try this at home!

Multitasken
Juicen duurt lang. Wassen, snijden, alles klaarzetten, het juicen zelf en het opruimen achteraf… Met 14 halve liter-flesjes sap ben ik ruim 3 uur bezig.

Dus vind iets om te doen. Tijdens het juicen. Zet je laptop op het aanrecht en ga lekker netflixen. Luister een podcast of een luisterboek. Of bel je moeder eens een keer!

Oja, en let op je houding! Zet het apparaat precies recht voor je en houd je rug en schouders recht. Anders krijg je pijn!

Mijn 3 favoriete juices van dit moment

Een woord vooraf: als ik zeg een hand vol dit of een hand vol dat dan bedoel ik een VOLLE hand. Ik heb je wel door! Geen zuinig knuistje met een paar blaadjes spinazie, maar GRAAI in die zak spinazie zoals je bij een zak Doritos zou doen. Doe niet alsof je handen opeens gekrompen zijn. Einde bericht.

Sapje 1: Wortel-gember

De combinatie wortel, gember en limoen is een topper. Zoet, pittig en fris tegelijk. De boerenkool zorgt voor die extra vitamientjes (die proef je in deze mix bijna niet) en de verse kurkuma geeft het een extra kick.

gezond-sapje-appel-wortel-venkel-boerenkool

Ingediënten:

  • 3 handen vol wortelen of een paar flinke winterpenen (±600 gram)
  • 2 friszure appels (Granny Smith is mijn favoriet)
  • 5 handen vol boerenkool (±250 gram)
  • 1/4 stronk venkel
  • 1 uitgeperste limoen
  • 1 duim gember
  • 1 duim kurkuma

Sapje 2: Biet en munt

Bietensap kan een beetje gronderig smaken, maar in combinatie met frisse muntblaadjes en limoen vind ik het heerlijk. Het sap van de komkommer verdunt de sterke smaak nog een beetje.

gezond-sapje-biet-komkommer-spinazie-munt

Ingediënten:

  • 2 grote ongekookte bieten
  • 1 komkommer
  • 5 handen vol spinazie (±250 gram)
  • het blad van 6 takjes munt
  • 1 uitgeperste limoen
  • 1 duim gember

Sapje 3: Peer en kaneel

Dit is mijn lievelingssapje deze herfst! De peer, bleekselderij en kaneel zijn perfect bij elkaar! Door de zoete peer proef je die berg spinazie totaal niet.

gezond-sapje-appel-peer-bleekselderij-spinazie-kaneel

Ingediënten:

  • 1 grote of 2 kleine peren
  • 1 friszure appel (Granny Smith bijvoorbeeld)
  • 1/2 bos bleekselderij
  • 5 handen vol spinazie (±250 gram)
  • 1/2 uitgeperste limoen
  • 1 duim kurkuma
  • 1/2 theelepel kaneel

Vergeet niet iedere avond een flesje van de vriezer naar de koelkast te verplaatsen. Hoe lang het duurt voor je sap ontdooit is, hangt af van hoe koud je vriezer en koelkast staan ingesteld. Bij mij duurt het precies 12 uur, dus ik haal om 20:00 uur een flesje uit de vriezer en dan is ‘ie om 8:00 uur perfect (met nog net van die crunchy ijskristalletjes erin. Vet lekker!)

Genoeg inspiratie om die slowjuicer weer uit het keukenkastje te pakken?

Ik ben benieuwd: wat is jouw favoriete gezonde sapje uit de slowjuicer?

Over de schrijver
Reactie plaatsen